Placera vegetariskt bättre än kött i buffén

Maträtters och livsmedels placering spelar stor roll. Mänskliga beslut påverkas i stor utsträckning av bekvämlighetsfaktorer och vad vi råkar fästa blicken vid. För att främja mer klimatvänligt ätande är det därför viktigt att placera vegetariska alternativ enkelt, bekvämt och lockande – och att ha tillräckligt långt avstånd till köttet.

För att öka sannolikheten att människor väljer hållbara och hälsosamma livsmedel över sämre alternativ är det viktigt med god placering, oavsett om det är i hyllor eller buffébord, hemma, på jobbet eller på restaurang. Det är viktigt att göra det lätt att göra rätt: lätt att se och enkelt att komma åt. Och det omvända gäller så klart också, att det är smart att placera de sämre alternativen sämre.

Flera studier har visat effekt av att i bufféer placera vegetarisk mat före kött i ordningen på bufféer. Helt i enlighet med vad som kan förväntas bekräftade en stor studie i Cambridge dessutom att hur långt avståndet blir mellan det vegetariska och köttet: för att maximera nudgens chans att lyckas behöver det vara en bit. Nästan två meter fungerade bra medan under en meter inte gjorde det. Sannolikt beror detta på att det helt enkelt i beslutsögonblicket blir svårare att se/nå köttet.

Vill du läsa hela nudgen?

Genom att prenumerera på Smart Nudges får du bland annat mer detaljer om hur nudgarna ser ut och om deras resultat. Källor syns också, liksom bilder och ibland även videor.
Vill du istället ha hjälp med att implementera nudgen, kontakta Nudgd.

Logga in