Motivera hushåll till källsortering genom jämförande feedback
Vi gör ofta som andra i vår närhet gör. Genom att visa hur bra eller dåligt ens gata källsorterar jämfört med andra gator i området går det att öka källsorteringen.
När människor äter buffé slängs det ofta stora mängder mat. Något som kan bidra till detta är att matsvinn normaliseras genom att besökare tydligt kan se mängden mat som slängs. Ett sätt att få buffébesökare att slänga mindre mat kan därför vara att undangömma matsvinnet, samt att kombinera detta med skyltar som uppmanar till att inte kasta mat.
Val av varor som fattas i en butik full av frestelser tenderar att bli mer ohälsosamma än val som medvetet fattas på förhand. Shoppinglistan är därför ett kraftfullt hjälpmedel. Genom att digitalisera denna kan vi dessutom öka de goda effekterna genom olika feedback-funktioner.
Det kan vara svårt att lägga om kostvanor. Det är mycket som påverkar oss, både i vår omgivning och inom oss själva. För att göra det lättare att göra det vi faktiskt vill är det ofta effektivt att avge löften till oss själva. I den här nudgen får du olika tips på hur du kan göra detta på bästa sätt.
Om du är hungrig, stressad och kanske utsatt för frestelser i din omgivning är det ofta mycket svårare att välja hälsosamma matalternativ än ifall du förbeställer t.ex. hemifrån. Att förbeställa mat har visat sig mycket effektivt i olika sammanhang.
Vi är många som vill äta grönare. Vi är också många som i stundens hetta har svårt att hålla oss själva i schack. Ett sätt att hjälpa oss att laga mer klimatvänlig mat eller testa vegetariska rätter på restaurang är att använda digitala notifikationer i kombination med åtaganden.
Det kan vara svårt att ta reda på och sedan komma ihåg klimatavtrycket från maten vi äter. För att underlätta klimatsmarta matval kan det därför vara en bra idé att sätta en påminnelse direkt på kundvagnen, så att man får informationen i precis rätt ögonblick.
Vi använder oss ofta av tumregler i olika sammanhang. Många gånger kan dock dessa vara förlegade och i behov av uppdatering. Ett sätt att effektivisera vårt jordbruk kan vara att ordentligt se över och därefter uppdatera de tumregler som ligger till grund för rutinerna.
För att motverka att hungriga personer tanklöst slevar upp mer mat än de kan äta på tallriken kan man använda sig av olika typer av nudgar. Exempelvis kan man använda mindre byttor eller lägga på ett lock för att öka friktionen att ta mat.
Vill du nudga dig själv och andra i din bostad till att äta hälsosammare mat? En väldigt enkel metod för att öka medvetenheten om vad det är man egentligen äter är att vrida produkter med innehållsförteckningen framåt i skafferiet eller kylskåpet.
Ordval påverkar oss mer än vad vi tror. Sättet något beskrivs på avgör i stor utsträckning vad vi väljer. Att använda ord som många vill identifiera sig med, som t.ex. "äventyrlig", för att beskriva hållbara maträtter är ett smart och enkelt sätt att påverka människors val.
Vi väljer ofta det som är enklast. Genom att göra det enklare att välja de hälsosamma alternativen kan vi därför hjälpa människor att fatta beslut i linje med sina hälsomål. Detta kan t.ex. göras genom att skära upp frukt, då sänks tröskeln jämfört med att behöva äta en hel frukt eller skära upp en själv.
Att laborera med portionsstorlekar är en effektiv nudge för ett hälsosammare förhållningssätt till mat. Att skära upp exempelvis brownies i mindre bitar gör det lättare för människor att ta mindre än de annars skulle ha gjort. I bästa fall skapas också en social norm kring att ta mindre sötsaker.
Placering av matalternativ är viktigt. Mänskliga beslut påverkas i stor utsträckning av bekvämlighetsfaktorer och inramning. För att främja mer klimatvänligt ätande är det därför en god idé att noga tänka igenom placeringen av klimatsmarta alternativ, så att det blir enkelt, bekvämt och lockande att välja dem.
Det finns många anledningar till att många människor handlar för lite frukt och grönt. Ett sätt som matbutiker kan hjälpa till att ändra på detta är att avsätta ett utrymme i kundvagnen specifikt reserverat för frukt och grönt. Detta ger både en påminnelse i rätt tid och indikerar en rekommendation eller rentav norm.
Även om man har intentionen att äta mer vegetariskt kan det vara svårt att komma ihåg det i stundens hetta. Ett sätt att göra det enklare för restaurangbesökare att välja gröna rätter är att placera dem högst upp på menyn. Detta påminner oss om de vegetariska alternativen och bidrar till att sätta en grönare norm.
Att lägga om sin kost från kött till vegetariskt är ofta en process som tar ett tag, och det är lätt att falla tillbaka i gamla vanor igen. Något som skulle kunna hjälpa människor att fortsätta äta vegetariskt är ifall receptappar med jämna mellanrum gav förslag på lämpliga vegetariska rätter.
När vi ombes göra ett aktivt val tvingas vi att tänka efter i högre utsträckning än i de fall då det redan finns ett förval. Att tillfråga restaurangbesökare om de vill ha en lättare och mindre portion eller en tyngre och större kan därför förhoppningsvis bidra till mindre matsvinn.
Om man inte är van vegetarian sedan länge kan det vara klurigt att komma på goda sätt att tillaga grönsaker när man står i butiken och gärna vill handla snabbt. Välplacerade tips kan därför göra det enklare för kunder att känna sig inspirerade att handla mer frukt och grönt.
När vi beställer mat på restauranger tänker vi oftast inte på hur mycket mat som slängs på restaurangen ifråga. Att tydligt få sådan information i samband med besöket skulle kunna öka medvetenheten om att inte bidra till matsvinnet. Kombineras det med beskrivande eller uppmanande budskap kan det bidra till än mer medvetna beslut.
Vi påverkas mer än vad vi tror av vad människor i vår omgivning gör. Speciellt stort inflytande har människor som är nära oss eller som vi identifierar oss med. Att tydligt kommunicera hur många i staden eller på arbetsplatsen som äter vegetariskt kan av den anledningen vara effektivt för att minska köttkonsumtionen.
När du står där i butiken framför snackshyllan kan det vara svårt att få grepp om vad som krävs av din kropp för att förbränna kaloriinnehållet i onyttigheterna. Det skulle kanske kännas enklare att avstå ifrån läsken eller godiset ifall det var tydligt skyltat precis bredvid vad som krävs för att förbränna dem?
Det är svårt att föreställa sig konsekvenserna av ett visst beteende över tid. Dels har vi människor lättare att relatera till vad som sker nu än saker som kommer ske i framtiden. Dels är det svårt att räkna ut sådana konsekvenser. Det kan därför vara effektivt att hjälpa till att visualisera konsekvenserna av olika kosthållning.
Vi alla vet att vi behöver äta mer klimatsmart för miljöns skull, men det är ofta svårt att i ögonblicket då beslutet sker komma ihåg att tänka på miljön. En kraftfull nudge som kommunicerar sociala normer kan därför vara att framhäva klimatsmart mat som populär.
Överkonsumtion av mat är ett problem både för hälsa och miljö. Nudgar som uppmuntrar val av mindre portioner fyller därför en viktig uppgift. Eftersom våra val ofta påverkas av hur alternativen beskrivs kan det vara klokt att lägga lite extra omtanke på smarta formuleringar.
För att hjälpa kunder i matvarubutiker att handla mer frukt och grönt kan man använda sig av sociala normer. Genom att kommunicera hur mycket frukt och grönt andra människor handlar är kan man påverka kunder till mer hälsosamma och klimatsmarta val.
Hur ofta tänker du egentligen på de exakta ingredienserna som finns i maten du köper eller menyvalen du väljer? Antagligen inte särskilt ofta. Om vissa ingredienser byts ut mot mer miljövänliga sådana så kan våra val automatiskt bli mer miljövänliga.
Vår hjärna vill ofta spara energi och vi tenderar därför att följa gamla vanor. Genom att placera kött och vegetariskt på samma ställe i butiken kan kanske de som går på autopilot till köttavdelningen bli påminda om att det finns goda vegetariska alternativ.
Ibland behöver konferenscenter veta på förhand vad deltagarna vill äta. Oftast antar de att nästan alla vill ha kött och har bara en ruta någonstans i anmälningen där de som vill ha “specialkost” kan skriva. Det är bättre att uppmuntra ett ordentligt val.
Många har kommit att värja sig mot frukt och grönt som inte ser perfekta ut. Oerhörda mängder mat kommer därmed ingen till nytta. Går detta problem att motverka genom att använda smarta inramningar i marknadsföringen? Ett italienskt försök visar vägen.
De flesta av oss är sociala varelser. Hur andra gör påverkar oss, vare sig vi vill eller inte. Därför är det smart att framhäva de personer som gör bra saker. Sådana sociala bevis har visat sig fungera t.ex. för att öka miljövården i jordbruket.
Det är lätt att förutsätta att något så oviktigt som hur menyn ser ut kan spela roll för mycket kött restaurangbesökarna beställer - man vet väl själv vad man är sugen på? Alla tänker dock inte på det här sättet och forskning visar att det faktiskt kan ha stor effekt att gömma undan köttet från menyn.
Betydelsen av trafikljusets färger är något vi lär oss redan som barn. Men den starka association vi har till grönt, gult och rött kan användas mer än bara i trafiken – till exempel i menyer för att signalera vilka rätter som är klimatsmarta och inte.
Restauranger serverar ofta portioner som är svåra att äta upp, och tyvärr är det sällan resterna kommer med hem. Därför är det bra att en förvalsnudge kan öka doggybagging. Bäst av allt? Det är både billigt och roligt och bara fantasin sätter gränser.