Meny
29 träffar Sökresultatet innehåller nudgar inom följande ämneskategorier: Mål 14: Hav och marina resurser

Reducing meat consumption by communicating new trends

Dynamic norms are trends of particular behaviors becoming more popular. Communicating such norms can be a good nudge to ignite behavior change. This has successfully been done to increase vegetarian food choices in restaurants – but the details matter.

Motivera hushåll till källsortering genom jämförande feedback

Vi gör ofta som andra i vår närhet gör. Genom att visa hur bra eller dåligt ens gata källsorterar jämfört med andra gator i området går det att öka källsorteringen.

Tjänsten Resvana: Nystartseffekten nudgar till nya, hållbara resvanor

Nystarter gör vanor lättare att bryta. Med vältajmade SMS, mottagaranpassning, inbyggd analys och bekvämt serverad info om hållbara resealternativ nudgar vår webbtjänst medborgare, anställda och besökare m.fl. till klimatsmarta och hälsosamma resvanor.

Be om varaktiga offentliga åtaganden för att spara vatten

För att spara på jordens resurser behöver vi vara mer sparsamma med vårt vatten. Offentliga åtaganden har visat sig vara en effektiv nudge för att ändra beteenden. Att synliggöra sitt åtagande för sig själv och andra med hjälp av klistermärken är därför en metod som kan ha stort genomslag.

Öka användning av återanvändbara bärkassen med vältajmad synlig påminnelse

För att en tygpåse skall ge en miljövinst framför en plast- eller papperspåse krävs det att man använder den hundratals gånger. Därför är det himla synd när man glömmer den hemma. Här har vi samlat ett gäng nudgar som hjälper till att komma ihåg tygpåsen.

Placera vegetariskt bättre än kött i buffén

Placering av matalternativ är viktigt. Mänskliga beslut påverkas i stor utsträckning av bekvämlighetsfaktorer och inramning. För att främja mer klimatvänligt ätande är det därför en god idé att noga tänka igenom placeringen av klimatsmarta alternativ, så att det blir enkelt, bekvämt och lockande att välja dem.

Hjälp till att spara löneökningar till cleantech-investeringar

Beteendeforskning visar att vi tenderar att föredra mindre omedelbara vinster framför större vinster i framtiden. Det finns lyckligtvis många effektiva knep för att komma runt det här, vilket kan vara bra vid olika typer av investeringar och sparande. Här listar vi ett gäng exempel.

Win-win-påminnelse: jämna ut nätbelastningen, spara pengar

Det moderna hemmet och många arbetsplatser innehar ofta apparater som kräver mycket energi. Ett sätt att minimera topparna i elförbrukningen skulle kunna vara att elföretag skickar smarta och vältajmade notifikationer för att påminna kunder om när man helst bör använda energihungriga apparater.

Gör det krångligare att bära mycket mat för minskat matsvinn

Brickan påverkar hur mycket mat vi tar – det kan vi dra nytta av. Ifall man placerar brickorna på ett mer svåråtkomligt ställe eller tar bort dem helst kan man minska matsvinnet.

Kommunicera sociala normer om grannarnas återvinning

Ibland kan fler börja källsortera när de får höra hur resten av grannskapet källsorterar och vad de tycker om det. Detta påverkas dock av hur väl det sköts idag, och för att maximera effekten är detaljerna i budskapet viktiga.

Servera buffémat i portioner för att hjälpa gästerna äta mindre

Hur något ser ut eller är presenterat påverkar ofta vårt val. Genom att presentera maten smart kan gästerna uppmuntras att ta mindre portioner och matsvinnet kan därmed minskas.

Placera pilar på affärens golv som pekar mot frukt och grönt

När något är rekommenderat eller framhävs lite extra så tenderar sannolikheten för många av oss att vi väljer det. Genom att leda kunden med tydliga signaler kan man få fler att köpa mer hållbara och klimatsmarta varor.

Öka antalet steg för att ändra hur besökarna torkar händerna

Genom att placera elektriska handtorkar närmare eller längre ifrån handfatet än pappershanddukar kan man förmodligen påverka vilken metod toalettbesökarna väljer att använda för att torka sina händer.

Byt ut vissa ingredienser som förval för minskad klimatpåverkan

Hur ofta tänker du egentligen på de exakta ingredienserna som finns i maten du köper eller menyvalen du väljer? Antagligen inte särskilt ofta. Om vissa ingredienser byts ut mot mer miljövänliga sådana så kan våra val automatiskt bli mer miljövänliga.

Fantasifulla ord för att öka intresset för klimatsmart mat

Många av oss ogillar tanken på att behöva ge upp något och kanske kopplar vegetarisk mat till något som är tråkigt. Hade en rätt kallad “Autentisk läskande regnbågssallad” hamnat på fler tallrikar än “Vegansk sallad”?

Synliggör vegetariska substitut i mataffären för ökad efterfrågan

Vår hjärna vill ofta spara energi och vi tenderar därför att följa gamla vanor. Genom att placera kött och vegetariskt på samma ställe i butiken kan kanske de som går på autopilot till köttavdelningen bli påminda om att det finns goda vegetariska alternativ.

Vegetariskt som dagens rätt

Vi tenderar att välja saker som presenteras som förval. Förvalet ses ofta som en rekommendation och något som är socialt accepterat. Kan det användas för att få fler att välja vegetariskt?

Uppmuntra aktivt val för att få fler att äta vegetariskt

Ibland behöver konferenscenter veta på förhand vad deltagarna vill äta. Oftast antar de att nästan alla vill ha kött och har bara en ruta någonstans i anmälningen där de som vill ha “specialkost” kan skriva. Det är bättre att uppmuntra ett ordentligt val.

Uppmuntra aktivt val om att delta i smarta elnätet

Ofta väljer vi det som vi uppfattar som standarderbjudandet. Detta kan bl.a. medföra att vi inte själva ber elbolaget om att få delta i det smarta elnätet. Elbolag som istället ber kunderna att aktivt välja ifall de vill delta eller ej får fler att bli en del av det mer framtidssäkra elnätet.

Öka deltagande i miljövårdsprogram med förebilder inom jordbruket

De flesta av oss är sociala varelser. Hur andra gör påverkar oss, vare sig vi vill eller inte. Därför är det smart att framhäva de personer som gör bra saker. Sådana sociala bevis har visat sig fungera t.ex. för att öka miljövården i jordbruket.

Designa öppningen smart för att förbättra källsortering

Att forma öppningar så att de tydligt kommunicerar vad som ska slängas i vilket av kärlen på källsorteringsstationer kan dramatiskt förbättra sorteringen.

Göm köttet på menyn till fördel för vegetariskt

Det är lätt att förutsätta att något så oviktigt som hur menyn ser ut kan spela roll för mycket kött restaurangbesökarna beställer - man vet väl själv vad man är sugen på? Alla tänker dock inte på det här sättet och forskning visar att det faktiskt kan ha stor effekt att gömma undan köttet från menyn.

Göm delvis undan köttet från menyn för minskad åtgång

När man sitter på restaurang och ska beställa lunch så kan det lätt bli så att man väljer det man är van vid eller ser tydligast på menyn. Genom att anpassa menyn för att främja mer vegetariskt kan man få fler att äta mer grönt.

Använd ”trafikljus” som signalerar klimatsmarta menyval

Betydelsen av trafikljusets färger är något vi lär oss redan som barn. Men den starka association vi har till grönt, gult och rött kan användas mer än bara i trafiken – till exempel i menyer för att signalera vilka rätter som är klimatsmarta och inte.

Placera klimatvänlig mat smart i butiken för ökad efterfrågan

Vi människor går mycket på rutin när vi handlar mat. Vem orkar överväga varje produktval noggrant innan den hamnar i korgen? Därför kan det vara smart att ändra placeringarna av olika klimatsmarta matprodukter.

Ge inte automatiskt ut plast- och papperspåsar

Har du nångång haft hela händerna fulla med olika påsar med nån eller några artiklar i varje efter att du ha varit och shoppat? Detta kan nog många känna igen sig i. Genom att uppmanas till en liten tankeställare kan många påsar sparas.

Vegetarisk mat förvald på konferenser

Kött ingår ofta i den rätt som är förvald när konferensdeltagare ska anmäla sitt matval vid konferenser. Genom att istället göra en vegetarisk rätt till förval kan man påverka mångas matval åt det grönare hållet - bra för både hälsa och klimat!

Ha deltagande i smarta elnätet som förval

Vid val av leverantör eller tjänst till hemmet tar vi ofta det vi ser som standard och som är förvalt, vare sig det gäller internetoperatör, värmeleverantör eller elavtal. Genom att ändra förvalet till ett grönare alternativ går det därför att få fler att välja hållbart!

Ha grön el som förval för att gynna förnybart

Förval är ofta kraftfulla nudgar. Ett område de har visat sig vara användbara i är att hjälpa elbolag öka andelen kunder som köper förnybar el.