Formuleringar och beskrivningar är viktiga. De avgör i stor utsträckning hur vi väljer och beter oss. "Naturgas" är ett exempel på ett ord som låter betydligt mer hållbart än vad bränslet i sig är. Människors inställning till naturgas skulle därför kunna bli mer sund ifall vi använde termen "fossilgas".
Tyvärr existerar det en vida spridd diskurs om att klimatforskare är finansiellt motiverade aktörer och att deras forskningsresultat därför inte är tillförlitliga. För att motverka att forskare till följd tonar ner sina resultat kan det vara en god idé att öva på självbejakning.
Vi har en naturlig tendens att värdera faktorer som ligger närmre oss i tiden högre än sådant som ligger i framtiden när vi fattar beslut. En nudge som hjälper oss att tänka längre framåt i tiden kan vara att tänka på hur man kommer att uppfattas när man inte längre finns.
Placering av matalternativ är viktigt. Mänskliga beslut påverkas i stor utsträckning av bekvämlighetsfaktorer och inramning. För att främja mer klimatvänligt ätande är det därför en god idé att noga tänka igenom placeringen av klimatsmarta alternativ, så att det blir enkelt, bekvämt och lockande att välja dem.
Hur man formulerar meddelanden om klimatstörningar har stor inverkan på hur det tas emot av människor. Att lägga fokus på osäkerheter kring tid snarare än utfall har visat sig ha större genomslagskraft. Därför är det smart att ha det i åtanke i klimatkommunikation.
Det är ett naturligt mänskligt drag att vilja undvika risker. För stort fokus på risker i kommunikation kring klimatet kan därför vara handlingsförlamande för oss. Här finns smarta tips på hur man bäst kommunicerar risker så att människor känner sig motiverade att agera.
Vi påverkas i högre utsträckning än vi tror av vad andra människor tycker och gör. Detta stämmer t.o.m. om dessa andra människor bara liknar oss på konstiga sätt som inte borde spela roll. Hotell och liknande inrättningar kan nyttja detta.
Nystarter gör vanor lättare att bryta. Med vältajmade SMS, mottagaranpassning, inbyggd analys och bekvämt serverad info om hållbara resealternativ nudgar vår webbtjänst medborgare, anställda och besökare m.fl. till klimatsmarta och hälsosamma resvanor.
Vi människor har svårt att rationellt bedöma olika valalternativ när vi ska bränslebespara, mycket eftersom vi har svårt att se hur stort någonting som växer kommer att bli. En lösning på detta är att använda bränslebesparingsmått som gör det lättare att förstå vilka uppgraderingar som ger störst nytta.
Vid otydliga signaler om hur skräpet skall sorteras blir det lätt så att man slänger det i brännbart eftersom man inte vill göra fel. Därför är det viktigt att sopkärl och deras skyltar ger tydliga instruktioner, så att fler kan sortera sitt skräp korrekt utan problem.
Vi påverkas oavbrutet av vår omgivning, och genom att utforma denna på ett visst sätt så kan man också därigenom påverka människors beslut. Ljud och bilder som för tankarna till naturen och klimatpåverkan kan därför påverka folks beslut när de besöker bilaffären.
Ett effektivt sätt att spara bränsle på är s.k. eco-driving; en körstil som inkluderar bl.a. motorbromsning och att hoppa över växlar. Många glömmer dock bort dessa tekniker när man väl kör bil, och därför kan det vara viktigt med inbyggda nudgar i själva bilen.
Beteendeforskning visar att vi tenderar att föredra mindre omedelbara vinster framför större vinster i framtiden. Det finns lyckligtvis många effektiva knep för att komma runt det här, vilket kan vara bra vid olika typer av investeringar och sparande. Här listar vi ett gäng exempel.
Det är ofta effektivt att uppmuntra ett önskvärt beteende med positiva budskap. Ett roligt och effektivt sätt att uppmärksamma bra saker man gjort för miljön, antingen som individ eller som grupp, vore kanske att sätta upp skyltar som tydliggör framgången.
Det moderna hemmet och många arbetsplatser innehar ofta apparater som kräver mycket energi. Ett sätt att minimera topparna i elförbrukningen skulle kunna vara att elföretag skickar smarta och vältajmade notifikationer för att påminna kunder om när man helst bör använda energihungriga apparater.
Överkonsumtion av mat är ett problem både för hälsa och miljö. Nudgar som uppmuntrar val av mindre portioner fyller därför en viktig uppgift. Eftersom våra val ofta påverkas av hur alternativen beskrivs kan det vara klokt att lägga lite extra omtanke på smarta formuleringar.
Forskning visar att människor har lättare att ta till sig budskap som ligger i linje med det sinnestillstånd man för tillfället befinner sig i. För att nå fram till kunder med erbjudanden om hållbara alternativ är det därför en god idé att anpassa sina formuleringar till var individen verkar befinna sig mentalt.
Ett effektivt sätt att få människor att tänka till lite extra innan de gör val som påverkar klimatet är visualisering. Genom att visa hur pappershanddukarna man använder för att torka händerna påverkar förbrukningen av regnskog blir det enklare att komma ihåg att inte använda onödigt mycket papper.
Den s.k. nystartseffekten gör att det blir lättare för oss att ändra beteenden t.ex. när vi precis har flyttat. Att göra nyflyttade till automatiska medlemmar i delningsgrupper kan därför leda till att fler nyttjar sådana grupper.
Hur ofta tänker du egentligen på de exakta ingredienserna som finns i maten du köper eller menyvalen du väljer? Antagligen inte särskilt ofta. Om vissa ingredienser byts ut mot mer miljövänliga sådana så kan våra val automatiskt bli mer miljövänliga.
Hälsa är viktigt. Och det verkar vi tycka själva också, för många av oss väljer att ta trappan istället för hissen när vi får en påminnelse – t.ex. om att det är bra för hjärtat eller att hissar lämpar sig bäst för dem som har svårt att ta trappan.
Vår hjärna vill ofta spara energi och vi tenderar därför att följa gamla vanor. Genom att placera kött och vegetariskt på samma ställe i butiken kan kanske de som går på autopilot till köttavdelningen bli påminda om att det finns goda vegetariska alternativ.
För att få fler att förbruka mindre el kan det vara bra att i första hand presentera de mest effektiva lågenergilamporna för personer/organisationer som renoverar. Detta kan minska energiförbrukningen inte minst eftersom vi ofta lyssnar på rekommendationer.
Ibland behöver konferenscenter veta på förhand vad deltagarna vill äta. Oftast antar de att nästan alla vill ha kött och har bara en ruta någonstans i anmälningen där de som vill ha “specialkost” kan skriva. Det är bättre att uppmuntra ett ordentligt val.
Att ta ett extra steg åt personer vi önskar ska förändra ett beteende är ofta en god idé. Kan det därmed vara smart för myndigheter och andra aktörer som vill få fler hushåll att isolera sina vindar att göra det enkelt för dem att boka vindsrensning?
Ofta väljer vi det som vi uppfattar som standarderbjudandet. Detta kan bl.a. medföra att vi inte själva ber elbolaget om att få delta i det smarta elnätet. Elbolag som istället ber kunderna att aktivt välja ifall de vill delta eller ej får fler att bli en del av det mer framtidssäkra elnätet.
Många har kommit att värja sig mot frukt och grönt som inte ser perfekta ut. Oerhörda mängder mat kommer därmed ingen till nytta. Går detta problem att motverka genom att använda smarta inramningar i marknadsföringen? Ett italienskt försök visar vägen.
De flesta av oss är sociala varelser. Hur andra gör påverkar oss, vare sig vi vill eller inte. Därför är det smart att framhäva de personer som gör bra saker. Sådana sociala bevis har visat sig fungera t.ex. för att öka miljövården i jordbruket.
Säga vad man vill om grannar, men deras beslut påverkar ofta hur vi själva tänker – men bara om vi känner till deras val. Kanske pratar man inte så mycket om energival med varandra, men genom hjälpsam information kan grannar inspirera varandra ändå.
Otätade sprickor i husväggar är onödiga energitjuvar. Med hjälp av bl.a. målande språk som "Du har sprickor i väggen som motsvarar storleken av en fotboll” och åtaganden kan fler få hjälp att faktiskt komma till skott med de energibesparande åtgärder som behövs.
Bilkörning är vardag för många. Vägens faror sjunker därför ibland ur medvetandet. Att bli uppmärksammad på när man kör för fort kan därför vara bra. Ett sätt att göra det är digitala skyltar som visar när man gör rätt eller fel, gärna med smileys.
Det är lätt att förutsätta att något så oviktigt som hur menyn ser ut kan spela roll för mycket kött restaurangbesökarna beställer - man vet väl själv vad man är sugen på? Alla tänker dock inte på det här sättet och forskning visar att det faktiskt kan ha stor effekt att gömma undan köttet från menyn.
Betydelsen av trafikljusets färger är något vi lär oss redan som barn. Men den starka association vi har till grönt, gult och rött kan användas mer än bara i trafiken – till exempel i menyer för att signalera vilka rätter som är klimatsmarta och inte.
Restauranger serverar ofta portioner som är svåra att äta upp, och tyvärr är det sällan resterna kommer med hem. Därför är det bra att en förvalsnudge kan öka doggybagging. Bäst av allt? Det är både billigt och roligt och bara fantasin sätter gränser.
Att ha rätt temperatur på arbetsplatsen är viktigt. Man vill varken svettas eller huttra. Någon grad hit eller dit gör också stor skillnad för energiförbrukningen. Att sänka den förvalda temperaturen kan därför spara på resurser, om man gör det på rätt sätt.
Vid val av leverantör eller tjänst till hemmet tar vi ofta det vi ser som standard och som är förvalt, vare sig det gäller internetoperatör, värmeleverantör eller elavtal. Genom att ändra förvalet till ett grönare alternativ går det därför att få fler att välja hållbart!