Erbjud doggybag som förval och skapa matlåda framför matsvinn

Restauranger serverar ofta portioner som är svåra att äta upp, och tyvärr är det sällan resterna kommer med hem. Därför är det bra att en förvalsnudge kan öka doggybagging. Bäst av allt? Det är både billigt och roligt och bara fantasin sätter gränser.

Problem/Möjlighet

Mycket matsvinn på restauranger är totalt onödigt – om vi gäster bara hade bett om att få en doggybag hade vi sluppit producera mycket mat i onödan, både den mat som kastas och den mat vi sedan äter istället för denna kastade mat. Men i många länder är det fortfarande ovanligt att ta med sig oäten mat hem från restaurangen. Detta kan bero både på ovana och på upplevda kulturella tabun. Och även i länder där doggybagging är mer vanligt så är det lätt att rädsla för att upplevas som jobbig gör att man avstår. Eller så är det den lilla extra tidsåtgången som avskräcker eller glömska som är framme, helt enkelt. Går det att på ett enkelt sätt adressera alla dessa barriärer?

Vill du läsa hela nudgen?

Genom att prenumerera på Smart Nudges får du bland annat mer detaljer om hur nudgarna ser ut och om deras resultat. Källor syns också, liksom bilder och ibland även videor.
Vill du istället ha hjälp med att implementera nudgen, kontakta Nudgd.

Logga in