Det är lätt välja hissen framför trappan för att spara den där extra minuten som känns så viktig just då. Men genom smarta påminnande budskap som t.ex. “Ingen tid för gymmet? Få din dagliga träning i trappan”, eller genom att visa att andra väljer trappan, kan fler uppmuntras att använda benen.
Med en tydlig visuell påminnelse som, istället för att visa den orörda originalprodukten, faktiskt visar hur avfallet ser ut när det slängs, i dess förvrängda form, kan mer återvinningsbart avfall slängas i återvinningen istället för i restavfall.
Ibland glömmer vi bort att källsortera vårt avfall eller sorterar det fel när vårt fokus ligger på annat. För att få fler att slänga avfallet rätt kan det vara smart att väcka vårt mer reflekterande tänkande genom tydliga skyltar som ställer passande frågor.
Ibland kan det vara lättare att anamma ett nytt beteende när man gjort något liknande förr. Genom att få människor att göra saker kopplade till återvinning blir det en del av självbilden och sannolikheten för att personen faktiskt börjar källsortera ökar.
De flesta människor vet så klart att det inte är bra för vare sig djur eller människor att slänga fimpar på marken. Ändå är fimpar på många platser det vanligaste skräpet. Att göra det roligare eller mer intressant att fimpa genom att låta rökare rösta med sin fimp i en s.k. fimpomat har visat sig vara en effektiv metod på flera håll i världen.
Nedskräpning på offentliga platser är ett stort problem. En insats som visat sig vara effektiv mot detta är skräpplockarstationer med nudgande och humoristiska uppmaningar till besökarna att själva plocka upp skräp med hjälp av bekvämt placerade specialpåsar.
De flesta av oss behöver mer vardagsmotion. Ändå är det lätt hänt att fortsätta med gamla vanor som t.ex. att ta hissen istället för trappan. Med hjälp av en hjärtlig påminnelse precis i rätt ögonblick kan dock fler uppmuntras att ta sig upp och ner mellan våningarna för egen maskin.
Vi påverkas i högre utsträckning än vi tror av vad andra människor tycker och gör. Detta stämmer t.o.m. om dessa andra människor bara liknar oss på konstiga sätt som inte borde spela roll. Hotell och liknande inrättningar kan nyttja detta.
Nystarter gör vanor lättare att bryta. Med vältajmade SMS, mottagaranpassning, inbyggd analys och bekvämt serverad info om hållbara resealternativ nudgar vår webbtjänst medborgare, anställda och besökare m.fl. till klimatsmarta och hälsosamma resvanor.
Vi människor har svårt att rationellt bedöma olika valalternativ när vi ska bränslebespara, mycket eftersom vi har svårt att se hur stort någonting som växer kommer att bli. En lösning på detta är att använda bränslebesparingsmått som gör det lättare att förstå vilka uppgraderingar som ger störst nytta.
När människor äter buffé slängs det ofta stora mängder mat. Något som kan bidra till detta är att matsvinn normaliseras genom att besökare tydligt kan se mängden mat som slängs. Ett sätt att få buffébesökare att slänga mindre mat kan därför vara att undangömma matsvinnet, samt att kombinera detta med skyltar som uppmanar till att inte kasta mat.
Val av varor som fattas i en butik full av frestelser tenderar att bli mer ohälsosamma än val som medvetet fattas på förhand. Shoppinglistan är därför ett kraftfullt hjälpmedel. Genom att digitalisera denna kan vi dessutom öka de goda effekterna genom olika feedback-funktioner.
Många av oss vill göra gott också efter döden, men det är inte alltid lätt att komma ihåg det när man skriver sitt testamente. Därför kan det vara en effektiv nudge att leverantörer av juridiska tjänster ställer nudgande frågor om huruvida man vill skriva in donationer i sitt testamente.
Många tycker att det är lättare att bestämma sig för att skänka pengar i framtiden än att göra det direkt i stunden. En nudge som visat sig effektiv för att öka donationer till välgörenhetsorganisationer är att få människor att förbinda sig till att skänka pengar i framtiden.
För att spara på jordens resurser behöver vi vara mer sparsamma med vårt vatten. Offentliga åtaganden har visat sig vara en effektiv nudge för att ändra beteenden. Att synliggöra sitt åtagande för sig själv och andra med hjälp av klistermärken är därför en metod som kan ha stort genomslag.
Det kan vara svårt att lägga om kostvanor. Det är mycket som påverkar oss, både i vår omgivning och inom oss själva. För att göra det lättare att göra det vi faktiskt vill är det ofta effektivt att avge löften till oss själva. I den här nudgen får du olika tips på hur du kan göra detta på bästa sätt.
Om du är hungrig, stressad och kanske utsatt för frestelser i din omgivning är det ofta mycket svårare att välja hälsosamma matalternativ än ifall du förbeställer t.ex. hemifrån. Att förbeställa mat har visat sig mycket effektivt i olika sammanhang.
Idag förbrukar människan för mycket energi. För att hjälpa oss själva och varandra att spara energi kan man göra ett offentligt ställningstagande i form av klistermärken med information om vilka knep man använder på synliga platser. Därför kan följande nudge ha stor påverkanskraft.
Appar till våra telefoner är effektiva kommunikationskanaler som öppnar upp för möjligheter att nudga oss till mer hållbara beteenden. Genom att användaren får sätta upp en målsättning och enkelt kan följa upp hur det går kan både energi- och vattenförbrukning minskas.
I dagens informationssamhälle har det blivit alltmer viktigt att vara källkritisk. Ibland kan vi behöva en nudge för att komma ihåg att bedöma hur trovärdig en källa är. Ett smart sätt att göra det är att ställa kritiska frågor i rätt tillfälle.
När man vill påverka människors beteende är det viktigt att tänka på i vilket ögonblick beslutet sker. Om man vill att människor skall klimatkompensera sina flygresor är följaktligen den mest effektiva tajmingen troligtvis i samband med bokningen av själva resan.
Vi är många som vill äta grönare. Vi är också många som i stundens hetta har svårt att hålla oss själva i schack. Ett sätt att hjälpa oss att laga mer klimatvänlig mat eller testa vegetariska rätter på restaurang är att använda digitala notifikationer i kombination med åtaganden.
Det kan vara svårt att ta reda på och sedan komma ihåg klimatavtrycket från maten vi äter. För att underlätta klimatsmarta matval kan det därför vara en bra idé att sätta en påminnelse direkt på kundvagnen, så att man får informationen i precis rätt ögonblick.
När vi befinner oss i miljöer där vi skapat rutinmässiga beteenden kan det vara extra svårt att bryta ett mönster. Därför kan det vara behövas påminnelser om smarta knep för hur man kan spara energi i precis rätt ögonblick. Här finns ett gäng smarta nudgar samlade.
Vi vill gärna ha balans mellan våra värderingar och handlingar, men det är inte alltid helt lätt att komma ihåg att göra det, speciellt inte om konsekvenserna dröjer. Att stänga av elektronikprylar och sänka termostaten kan dock bli enklare att minnas med hjälp av individualiserade digitala påminnelser.
Vi använder oss ofta av tumregler i olika sammanhang. Många gånger kan dock dessa vara förlegade och i behov av uppdatering. Ett sätt att effektivisera vårt jordbruk kan vara att ordentligt se över och därefter uppdatera de tumregler som ligger till grund för rutinerna.
Formuleringar och beskrivningar är viktiga. De avgör i stor utsträckning hur vi väljer och beter oss. "Naturgas" är ett exempel på ett ord som låter betydligt mer hållbart än vad bränslet i sig är. Människors inställning till naturgas skulle därför kunna bli mer sund ifall vi använde termen "fossilgas".
Det har stor påverkanskraft att ge relevant information i rätt ögonblick för att uppmuntra ett önskat beteende. Ett kul sätt att underlätta användandet av hybridbilar är t.ex. att avslöja olika seglivade myter om hybridbilen när man faktiskt befinner sig i bilen.
Barn är inte kända för att bry sig om energiförbrukning. I deras värld är det alltid saker som händer och uppmärksamheten förflyttas snabbt. Av många skäl är det dock en god idé att involvera barnen i hushållets energibesparingsmål, kanske med hjälp av figurer som man fäster på smarta sätt.
Frestelser i form av inomhusaktiviteter är många för dagens barn. TV, paddor, datorer och mobiltelefoner bidrar tyvärr till sämre hälsa för många unga idag. För att uppmuntra barn att gå ut och leka kan man tillsammans göra kort över olika utomhusaktiviteter och förvara dem lättillgängligt.
Beslut som annars har höga trösklar blir enklare att fatta om vi placerar inbjudningar, eller nudgar om man så vill, till dem i vår omgivning. Ett sätt att få barn att spendera mer tid utomhus skulle kunna vara att placera oömma kläder på en synlig plats.
Tyvärr existerar det en vida spridd diskurs om att klimatforskare är finansiellt motiverade aktörer och att deras forskningsresultat därför inte är tillförlitliga. För att motverka att forskare till följd tonar ner sina resultat kan det vara en god idé att öva på självbejakning.
Vi har en naturlig tendens att värdera faktorer som ligger närmre oss i tiden högre än sådant som ligger i framtiden när vi fattar beslut. En nudge som hjälper oss att tänka längre framåt i tiden kan vara att tänka på hur man kommer att uppfattas när man inte längre finns.
Engångsartiklar är ett onödvändigt ont för naturen, och vi borde verkligen försöka styra till andra lösningar så ofta det går. Att göra det lite svårare för människor att välja exempelvis engångsmuggar vid kaffeautomaten kan ha större genomslagskraft än man tror.
För att en tygpåse skall ge en miljövinst framför en plast- eller papperspåse krävs det att man använder den hundratals gånger. Därför är det himla synd när man glömmer den hemma. Här har vi samlat ett gäng nudgar som hjälper till att komma ihåg tygpåsen.
Det är inte alltid helt lätt att hålla koll på vilka saker och vilken mat tillhör specifika personer eller alla i exempelvis delade kök. En symbol som representerar delandeekonomi skulle kunna hjälpa till att göra det tydligare, och därmed också minska både matsvinn och annan resursförbrukning.
Vid otydliga signaler om hur skräpet skall sorteras blir det lätt så att man slänger det i brännbart eftersom man inte vill göra fel. Därför är det viktigt att sopkärl och deras skyltar ger tydliga instruktioner, så att fler kan sortera sitt skräp korrekt utan problem.
Vi påverkas oavbrutet av vår omgivning, och genom att utforma denna på ett visst sätt så kan man också därigenom påverka människors beslut. Ljud och bilder som för tankarna till naturen och klimatpåverkan kan därför påverka folks beslut när de besöker bilaffären.
Ett effektivt sätt att spara bränsle på är s.k. eco-driving; en körstil som inkluderar bl.a. motorbromsning och att hoppa över växlar. Många glömmer dock bort dessa tekniker när man väl kör bil, och därför kan det vara viktigt med inbyggda nudgar i själva bilen.
För att motverka att hungriga personer tanklöst slevar upp mer mat än de kan äta på tallriken kan man använda sig av olika typer av nudgar. Exempelvis kan man använda mindre byttor eller lägga på ett lock för att öka friktionen att ta mat.
Vill du nudga dig själv och andra i din bostad till att äta hälsosammare mat? En väldigt enkel metod för att öka medvetenheten om vad det är man egentligen äter är att vrida produkter med innehållsförteckningen framåt i skafferiet eller kylskåpet.
Ordval påverkar oss mer än vad vi tror. Sättet något beskrivs på avgör i stor utsträckning vad vi väljer. Att använda ord som många vill identifiera sig med, som t.ex. "äventyrlig", för att beskriva hållbara maträtter är ett smart och enkelt sätt att påverka människors val.
Vi väljer ofta det som är enklast. Genom att göra det enklare att välja de hälsosamma alternativen kan vi därför hjälpa människor att fatta beslut i linje med sina hälsomål. Detta kan t.ex. göras genom att skära upp frukt, då sänks tröskeln jämfört med att behöva äta en hel frukt eller skära upp en själv.
Att laborera med portionsstorlekar är en effektiv nudge för ett hälsosammare förhållningssätt till mat. Att skära upp exempelvis brownies i mindre bitar gör det lättare för människor att ta mindre än de annars skulle ha gjort. I bästa fall skapas också en social norm kring att ta mindre sötsaker.
Placering av matalternativ är viktigt. Mänskliga beslut påverkas i stor utsträckning av bekvämlighetsfaktorer och inramning. För att främja mer klimatvänligt ätande är det därför en god idé att noga tänka igenom placeringen av klimatsmarta alternativ, så att det blir enkelt, bekvämt och lockande att välja dem.
Det finns många anledningar till att många människor handlar för lite frukt och grönt. Ett sätt som matbutiker kan hjälpa till att ändra på detta är att avsätta ett utrymme i kundvagnen specifikt reserverat för frukt och grönt. Detta ger både en påminnelse i rätt tid och indikerar en rekommendation eller rentav norm.
Även om man har intentionen att äta mer vegetariskt kan det vara svårt att komma ihåg det i stundens hetta. Ett sätt att göra det enklare för restaurangbesökare att välja gröna rätter är att placera dem högst upp på menyn. Detta påminner oss om de vegetariska alternativen och bidrar till att sätta en grönare norm.
Det kan vara svårt för oss att komma ihåg att saker drar el också när vi inte använder dem, och lika svårt kan det vara att förstå hur mycket el som förbrukas. Det finns dock flera smarta produkter som använder ljus och färger för att komma runt den här problematiken.
Människan tycker inte om förluster. Faktum är att forskning visar att en förlust ofta svider betydligt mer än vad en vinst smakar. För att markera för oss själva att vi har förlorat någonting när vi glömmer att stänga av våra apparater kan vi därför använda oss av en nudge.
Beteendeforskning visar att vi tenderar att föredra mindre omedelbara vinster framför större vinster i framtiden. Det finns lyckligtvis många effektiva knep för att komma runt det här, vilket kan vara bra vid olika typer av investeringar och sparande. Här listar vi ett gäng exempel.
Ett skriftligt åtagande har visat sig oerhört effektivt för att uppnå beteendeförändring. Om man dessutom gör det inför eller tillsammans med andra ökar chanserna för ännu mer. För att hjälpa medarbetare att komma ihåg att stänga av datorskärmen kan man därför applicera en sådan nudge på arbetsplatsen.
Många hotellgäster tänker inte särskilt noga innan de slänger handdukar som bara använts en gång i tvätten. Något som kan få fler gäster att faktiskt återanvända sin handduk är att donera en summa till en miljöorganisation i gästens namn och tydligt informera om detta.
Det är ofta effektivt att uppmuntra ett önskvärt beteende med positiva budskap. Ett roligt och effektivt sätt att uppmärksamma bra saker man gjort för miljön, antingen som individ eller som grupp, vore kanske att sätta upp skyltar som tydliggör framgången.
Påminnelser om vad ens handlingar har för konsekvenser i precis rätt ögonblick kan ha stor genomslagskraft. Att påminna om varifrån pappret kommer på behållaren för pappershanddukar på toaletten eller i köket kan därför hjälpa till att hålla mängden förbrukat papper nere.
När vi jämför restiden för bil med andra färdmedel glömmer vi ofta de tidstjuvar som inte är en del av själva körtiden, såsom att hitta parkering och skrapa rutorna. Genom att påminna oss själva om sådana tidstjuvar kan det bli enklare att börja välja alternativa, mer miljövänliga, färdmedel.
Att lägga om sin kost från kött till vegetariskt är ofta en process som tar ett tag, och det är lätt att falla tillbaka i gamla vanor igen. Något som skulle kunna hjälpa människor att fortsätta äta vegetariskt är ifall receptappar med jämna mellanrum gav förslag på lämpliga vegetariska rätter.
När vi ombes göra ett aktivt val tvingas vi att tänka efter i högre utsträckning än i de fall då det redan finns ett förval. Att tillfråga restaurangbesökare om de vill ha en lättare och mindre portion eller en tyngre och större kan därför förhoppningsvis bidra till mindre matsvinn.
Om man inte är van vegetarian sedan länge kan det vara klurigt att komma på goda sätt att tillaga grönsaker när man står i butiken och gärna vill handla snabbt. Välplacerade tips kan därför göra det enklare för kunder att känna sig inspirerade att handla mer frukt och grönt.
Glömmer du eller andra medlemmar av ditt hushåll ofta att stänga av apparater som inte används? Du är inte ensam. Men det finns tricks att använda för att göra det lättare att komma ihåg. Ett sätt att nudga dig själv och andra är att använda enkla checklistor som sätts upp på smarta ställen.
Det moderna hemmet och många arbetsplatser innehar ofta apparater som kräver mycket energi. Ett sätt att minimera topparna i elförbrukningen skulle kunna vara att elföretag skickar smarta och vältajmade notifikationer för att påminna kunder om när man helst bör använda energihungriga apparater.
Många av oss reflekterar inte särskilt länge över hur vi kan spara energi innan vi startar tvättmaskinen. Att tvätta på lägre temperaturer är dock ofta nog för att få kläder rena och det sparar dessutom energi. Med välplacerade påminnelser kan vi få hjälp att komma ihåg detta.
Hur man formulerar meddelanden om klimatstörningar har stor inverkan på hur det tas emot av människor. Att lägga fokus på osäkerheter kring tid snarare än utfall har visat sig ha större genomslagskraft. Därför är det smart att ha det i åtanke i klimatkommunikation.
Det är ett naturligt mänskligt drag att vilja undvika risker. För stort fokus på risker i kommunikation kring klimatet kan därför vara handlingsförlamande för oss. Här finns smarta tips på hur man bäst kommunicerar risker så att människor känner sig motiverade att agera.
Känner du igen dig i påståendet "Jag har för många klädesplagg som jag inte använder."? Det finns säkert fler omkring dig som håller med. Ett bra tips på hur du kan komma ihåg vilka kläder du skall skänka eller sälja är att använda sig av galgarna.
På soptipparna i Sverige är det vanligt med relativt neutrala benämningar på restavfall, såsom "Brännbart" eller "Övrigt". Att omformulera dessa så att de påkallar personens uppmärksamhet med ett oväntat budskap skulle kunna leda till mer material blir källsorterat.
När vi beställer mat på restauranger tänker vi oftast inte på hur mycket mat som slängs på restaurangen ifråga. Att tydligt få sådan information i samband med besöket skulle kunna öka medvetenheten om att inte bidra till matsvinnet. Kombineras det med beskrivande eller uppmanande budskap kan det bidra till än mer medvetna beslut.
Vi påverkas mer än vad vi tror av vad människor i vår omgivning gör. Speciellt stort inflytande har människor som är nära oss eller som vi identifierar oss med. Att tydligt kommunicera hur många i staden eller på arbetsplatsen som äter vegetariskt kan av den anledningen vara effektivt för att minska köttkonsumtionen.
När du står där i butiken framför snackshyllan kan det vara svårt att få grepp om vad som krävs av din kropp för att förbränna kaloriinnehållet i onyttigheterna. Det skulle kanske kännas enklare att avstå ifrån läsken eller godiset ifall det var tydligt skyltat precis bredvid vad som krävs för att förbränna dem?
Det är svårt att föreställa sig konsekvenserna av ett visst beteende över tid. Dels har vi människor lättare att relatera till vad som sker nu än saker som kommer ske i framtiden. Dels är det svårt att räkna ut sådana konsekvenser. Det kan därför vara effektivt att hjälpa till att visualisera konsekvenserna av olika kosthållning.
Vi alla vet att vi behöver äta mer klimatsmart för miljöns skull, men det är ofta svårt att i ögonblicket då beslutet sker komma ihåg att tänka på miljön. En kraftfull nudge som kommunicerar sociala normer kan därför vara att framhäva klimatsmart mat som populär.
Överkonsumtion av mat är ett problem både för hälsa och miljö. Nudgar som uppmuntrar val av mindre portioner fyller därför en viktig uppgift. Eftersom våra val ofta påverkas av hur alternativen beskrivs kan det vara klokt att lägga lite extra omtanke på smarta formuleringar.
För att hjälpa kunder i matvarubutiker att handla mer frukt och grönt kan man använda sig av sociala normer. Genom att kommunicera hur mycket frukt och grönt andra människor handlar är kan man påverka kunder till mer hälsosamma och klimatsmarta val.
Forskning visar att människor har lättare att ta till sig budskap som ligger i linje med det sinnestillstånd man för tillfället befinner sig i. För att nå fram till kunder med erbjudanden om hållbara alternativ är det därför en god idé att anpassa sina formuleringar till var individen verkar befinna sig mentalt.
Ett effektivt sätt att få människor att tänka till lite extra innan de gör val som påverkar klimatet är visualisering. Genom att visa hur pappershanddukarna man använder för att torka händerna påverkar förbrukningen av regnskog blir det enklare att komma ihåg att inte använda onödigt mycket papper.
Den s.k. nystartseffekten gör att det blir lättare för oss att ändra beteenden t.ex. när vi precis har flyttat. Att göra nyflyttade till automatiska medlemmar i delningsgrupper kan därför leda till att fler nyttjar sådana grupper.
Hur ofta tänker du egentligen på de exakta ingredienserna som finns i maten du köper eller menyvalen du väljer? Antagligen inte särskilt ofta. Om vissa ingredienser byts ut mot mer miljövänliga sådana så kan våra val automatiskt bli mer miljövänliga.
Hälsa är viktigt. Och det verkar vi tycka själva också, för många av oss väljer att ta trappan istället för hissen när vi får en påminnelse – t.ex. om att det är bra för hjärtat eller att hissar lämpar sig bäst för dem som har svårt att ta trappan.
Vår hjärna vill ofta spara energi och vi tenderar därför att följa gamla vanor. Genom att placera kött och vegetariskt på samma ställe i butiken kan kanske de som går på autopilot till köttavdelningen bli påminda om att det finns goda vegetariska alternativ.
För att få fler att förbruka mindre el kan det vara bra att i första hand presentera de mest effektiva lågenergilamporna för personer/organisationer som renoverar. Detta kan minska energiförbrukningen inte minst eftersom vi ofta lyssnar på rekommendationer.
Ibland behöver konferenscenter veta på förhand vad deltagarna vill äta. Oftast antar de att nästan alla vill ha kött och har bara en ruta någonstans i anmälningen där de som vill ha “specialkost” kan skriva. Det är bättre att uppmuntra ett ordentligt val.
Att ta ett extra steg åt personer vi önskar ska förändra ett beteende är ofta en god idé. Kan det därmed vara smart för myndigheter och andra aktörer som vill få fler hushåll att isolera sina vindar att göra det enkelt för dem att boka vindsrensning?
Ofta väljer vi det som vi uppfattar som standarderbjudandet. Detta kan bl.a. medföra att vi inte själva ber elbolaget om att få delta i det smarta elnätet. Elbolag som istället ber kunderna att aktivt välja ifall de vill delta eller ej får fler att bli en del av det mer framtidssäkra elnätet.
Många har kommit att värja sig mot frukt och grönt som inte ser perfekta ut. Oerhörda mängder mat kommer därmed ingen till nytta. Går detta problem att motverka genom att använda smarta inramningar i marknadsföringen? Ett italienskt försök visar vägen.
De flesta av oss är sociala varelser. Hur andra gör påverkar oss, vare sig vi vill eller inte. Därför är det smart att framhäva de personer som gör bra saker. Sådana sociala bevis har visat sig fungera t.ex. för att öka miljövården i jordbruket.
Säga vad man vill om grannar, men deras beslut påverkar ofta hur vi själva tänker – men bara om vi känner till deras val. Kanske pratar man inte så mycket om energival med varandra, men genom hjälpsam information kan grannar inspirera varandra ändå.
Otätade sprickor i husväggar är onödiga energitjuvar. Med hjälp av bl.a. målande språk som "Du har sprickor i väggen som motsvarar storleken av en fotboll” och åtaganden kan fler få hjälp att faktiskt komma till skott med de energibesparande åtgärder som behövs.
Bilkörning är vardag för många. Vägens faror sjunker därför ibland ur medvetandet. Att bli uppmärksammad på när man kör för fort kan därför vara bra. Ett sätt att göra det är digitala skyltar som visar när man gör rätt eller fel, gärna med smileys.
Det är lätt att förutsätta att något så oviktigt som hur menyn ser ut kan spela roll för mycket kött restaurangbesökarna beställer - man vet väl själv vad man är sugen på? Alla tänker dock inte på det här sättet och forskning visar att det faktiskt kan ha stor effekt att gömma undan köttet från menyn.
Betydelsen av trafikljusets färger är något vi lär oss redan som barn. Men den starka association vi har till grönt, gult och rött kan användas mer än bara i trafiken – till exempel i menyer för att signalera vilka rätter som är klimatsmarta och inte.
Restauranger serverar ofta portioner som är svåra att äta upp, och tyvärr är det sällan resterna kommer med hem. Därför är det bra att en förvalsnudge kan öka doggybagging. Bäst av allt? Det är både billigt och roligt och bara fantasin sätter gränser.
Att ha rätt temperatur på arbetsplatsen är viktigt. Man vill varken svettas eller huttra. Någon grad hit eller dit gör också stor skillnad för energiförbrukningen. Att sänka den förvalda temperaturen kan därför spara på resurser, om man gör det på rätt sätt.
Vid val av leverantör eller tjänst till hemmet tar vi ofta det vi ser som standard och som är förvalt, vare sig det gäller internetoperatör, värmeleverantör eller elavtal. Genom att ändra förvalet till ett grönare alternativ går det därför att få fler att välja hållbart!