Ha miljöfrakt som förval i webbshoppen för minskade utsläpp

Vi människor tenderar att hålla oss till de val som görs åt oss. Så är fallet t.o.m. i situationer där de andra valen enbart är ett klick bort. Kan sådana förinställningar online göra transporten av våra varor mindre problematisk?

Problem/Möjlighet

I takt med e-handelns tillväxt ökar också transporterna på våra vägar – åtminstone om utvecklingen fortsätter som i nuläget. Det går säkert att hitta optimeringslösningar som gör att handel över nätet blir ett klimatsmart alternativ, men så länge vi fortsätter köpa mängder av kläder bara för att prompt skicka tillbaka dem så är det tveksamt om vi kan komma dit. Starkt förknippat till detta miljö- och klimatproblem, men även större, är tempot. Konsumenterna vill få hem sina varor snabbt. Därför går många transporter halvtomma eller ännu värre.

De flesta håller nog med om att sådant åkande är onödigt och ovärt, men eftersom det är dolt för oss att det är mycket vanligt ges vi liten möjlighet att åtgärda våra egna bidrag. När vi sitter där framför tangentbordet och beställer tänker få av oss på hur transporten kommer att gå till.

Vill du läsa hela nudgen?

Genom att prenumerera på Smart Nudges får du bland annat mer detaljer om hur nudgarna ser ut och om deras resultat. Källor syns också, liksom bilder och ibland även videor.
Vill du istället ha hjälp med att implementera nudgen, kontakta Nudgd.

Logga in