Frågvisa skyltar vid källsortering som avbryter autopiloten

Ibland glömmer vi bort att källsortera vårt avfall eller sorterar det fel när vårt fokus ligger på annat. För att få fler att slänga avfallet rätt kan det vara smart att väcka vårt mer reflekterande tänkande genom tydliga skyltar som ställer passande frågor.

Problem/Möjlighet

Många av de beslut som vi tar dagligen går på autopilot och vi fattar dem automatiskt. Om våra hjärnor inte hade funkat på det sättet hade det gått åt en himla massa tankekraft och energi för att ens ta sig ut från huset på morgonen. Det är alltså bra att hjärnan kan göra vissa val automatiskt, men ibland kan det innebära att besluten blir slarviga eller rent av felaktiga. För beslut som kanske inte känns så viktiga just nu men som kan få stora effekter i längden, som t.ex. om och vart avfall ska källsorteras, kan det därför behövas en påminnelse som gör att vi stannar upp funderar lite extra.

Vill du läsa hela nudgen?

Genom att prenumerera på Smart Nudges får du bland annat mer detaljer om hur nudgarna ser ut och om deras resultat. Källor syns också, liksom bilder och ibland även videor.
Vill du istället ha hjälp med att implementera nudgen, kontakta Nudgd.

Logga in