Väck intresse för solceller med lapp i brevlådan
Att lämna en lapp i brevlådan är en liten insats som kan få betydande effekter för hur många som intresserar sig för energieffektiviserande insatser i det egna hushållet.
Med en tydlig visuell påminnelse som, istället för att visa den orörda originalprodukten, faktiskt visar hur avfallet ser ut när det slängs, i dess förvrängda form, kan mer återvinningsbart avfall slängas i återvinningen istället för i restavfall.
Ibland glömmer vi bort att källsortera vårt avfall eller sorterar det fel när vårt fokus ligger på annat. För att få fler att slänga avfallet rätt kan det vara smart att väcka vårt mer reflekterande tänkande genom tydliga skyltar som ställer passande frågor.
Ibland kan det vara lättare att anamma ett nytt beteende när man gjort något liknande förr. Genom att få människor att göra saker kopplade till återvinning blir det en del av självbilden och sannolikheten för att personen faktiskt börjar källsortera ökar.
De flesta människor vet så klart att det inte är bra för vare sig djur eller människor att slänga fimpar på marken. Ändå är fimpar på många platser det vanligaste skräpet. Att göra det roligare eller mer intressant att fimpa genom att låta rökare rösta med sin fimp i en s.k. fimpomat har visat sig vara en effektiv metod på flera håll i världen.
Nystarter gör vanor lättare att bryta. Med vältajmade SMS, mottagaranpassning, inbyggd analys och bekvämt serverad info om hållbara resealternativ nudgar vår webbtjänst medborgare, anställda och besökare m.fl. till klimatsmarta och hälsosamma resvanor.
Vi vill gärna ha balans mellan våra värderingar och handlingar, men det är inte alltid helt lätt att komma ihåg att göra det, speciellt inte om konsekvenserna dröjer. Att stänga av elektronikprylar och sänka termostaten kan dock bli enklare att minnas med hjälp av individualiserade digitala påminnelser.
Vid otydliga signaler om hur skräpet skall sorteras blir det lätt så att man slänger det i brännbart eftersom man inte vill göra fel. Därför är det viktigt att sopkärl och deras skyltar ger tydliga instruktioner, så att fler kan sortera sitt skräp korrekt utan problem.
Beteendeforskning visar att vi tenderar att föredra mindre omedelbara vinster framför större vinster i framtiden. Det finns lyckligtvis många effektiva knep för att komma runt det här, vilket kan vara bra vid olika typer av investeringar och sparande. Här listar vi ett gäng exempel.
Det moderna hemmet och många arbetsplatser innehar ofta apparater som kräver mycket energi. Ett sätt att minimera topparna i elförbrukningen skulle kunna vara att elföretag skickar smarta och vältajmade notifikationer för att påminna kunder om när man helst bör använda energihungriga apparater.
Ofta väljer vi det som vi uppfattar som standarderbjudandet. Detta kan bl.a. medföra att vi inte själva ber elbolaget om att få delta i det smarta elnätet. Elbolag som istället ber kunderna att aktivt välja ifall de vill delta eller ej får fler att bli en del av det mer framtidssäkra elnätet.
Säga vad man vill om grannar, men deras beslut påverkar ofta hur vi själva tänker – men bara om vi känner till deras val. Kanske pratar man inte så mycket om energival med varandra, men genom hjälpsam information kan grannar inspirera varandra ändå.
Otätade sprickor i husväggar är onödiga energitjuvar. Med hjälp av bl.a. målande språk som "Du har sprickor i väggen som motsvarar storleken av en fotboll” och åtaganden kan fler få hjälp att faktiskt komma till skott med de energibesparande åtgärder som behövs.
Bilkörning är vardag för många. Vägens faror sjunker därför ibland ur medvetandet. Att bli uppmärksammad på när man kör för fort kan därför vara bra. Ett sätt att göra det är digitala skyltar som visar när man gör rätt eller fel, gärna med smileys.
Vid val av leverantör eller tjänst till hemmet tar vi ofta det vi ser som standard och som är förvalt, vare sig det gäller internetoperatör, värmeleverantör eller elavtal. Genom att ändra förvalet till ett grönare alternativ går det därför att få fler att välja hållbart!