Betala för parkering oftare, ta bilen mer sällan

Hur betalsystem är utformade kan påverka vårt beteende, inte minst eftersom vi känner obehag vid situationer där vi förlorar något eller inte får valuta för vår insats. Att tänka över systemet för parkeringskostnader kan därför påverka om man väljer att ta bilen eller inte.

Problem/Möjlighet

Att bilåkning leder till utsläpp av växthusgaser har få missat, men att ta bilen till jobbet är samtidigt en bekväm vana för många. Detta trots att en stor andel bor nära nog för att cykla eller åka kollektivtrafik. Ett sätt att få fler att lämna bilen hemma är genom att synliggöra förarnas parkeringskostnader. Istället för att anställda ska betala för en månads parkering i förväg kan man med fördel se till att de antingen betalar varje dag de parkerar eller att de får tillbaka pengar varje dag de väljer att inte använda parkeringen. På så vis kan våra psykologiska mekanismer användas för att minska bilkörning istället för att bli en ursäkt för att ta bilen.

Vill du läsa hela nudgen?

Genom att prenumerera på Smart Nudges får du bland annat mer detaljer om hur nudgarna ser ut och om deras resultat. Källor syns också, liksom bilder och ibland även videor.
Vill du istället ha hjälp med att implementera nudgen, kontakta Nudgd.

Logga in