Gör klimatsmart ätande bekvämt genom att skära upp maten

Vi väljer ofta det som är enklast. Genom att göra det enklare att välja de hälsosamma alternativen kan vi därför hjälpa människor att fatta beslut i linje med sina hälsomål. Detta kan t.ex. göras genom att skära upp frukt, då sänks tröskeln jämfört med att behöva äta en hel frukt eller skära upp en själv.

Våra hjärnor vill gärna spara energi. I många situationer gör vi därför helt enkelt det som är smidigast. Denna tendens går att nyttja för att hjälpa människor att äta mer hälsosamt och klimatsmart. Om man exempelvis skär upp säsongens frukt åt människor tar de mer sådan istället för andra men sämre godsaker på fikabordet. Att personen själv slipper att slafsa och skära är en del av anledningen till detta resultat, men det handlar också om att personen inser att den inte måste äta t.ex. ett helt äpple utan kan ta några bitar bara.

Vill du läsa hela nudgen?

Genom att prenumerera på Smart Nudges får du bland annat mer detaljer om hur nudgarna ser ut och om deras resultat. Källor syns också, liksom bilder och ibland även videor.
Vill du istället ha hjälp med att implementera nudgen, kontakta Nudgd.

Logga in