Hjälp shoppare nudga sig själva till att stå emot tankefällor
Känner du dig också ofta frestad att köpa något du egentligen inte behöver när du står i butiken? Det finns effektiva sätt att hjälpa sig själv att stå emot köpsuget.
Forskning visar att människor har lättare att ta till sig budskap som ligger i linje med det sinnestillstånd man för tillfället befinner sig i. För att nå fram till kunder med erbjudanden om hållbara alternativ är det därför en god idé att anpassa sina formuleringar till var individen verkar befinna sig mentalt.
Det kan vara svårt att ta reda på och sedan komma ihåg klimatavtrycket från maten vi äter. För att underlätta klimatsmarta matval kan det därför vara en bra idé att sätta en påminnelse direkt på kundvagnen, så att man får informationen i precis rätt ögonblick.
Den s.k. nystartseffekten gör att det blir lättare för oss att ändra beteenden t.ex. när vi precis har flyttat. Att göra nyflyttade till automatiska medlemmar i delningsgrupper kan därför leda till att fler nyttjar sådana grupper.
Hälsa är viktigt. Och det verkar vi tycka själva också, för många av oss väljer att ta trappan istället för hissen när vi får en påminnelse – t.ex. om att det är bra för hjärtat eller att hissar lämpar sig bäst för dem som har svårt att ta trappan.
Vår hjärna vill ofta spara energi och vi tenderar därför att följa gamla vanor. Genom att placera kött och vegetariskt på samma ställe i butiken kan kanske de som går på autopilot till köttavdelningen bli påminda om att det finns goda vegetariska alternativ.
Många har kommit att värja sig mot frukt och grönt som inte ser perfekta ut. Oerhörda mängder mat kommer därmed ingen till nytta. Går detta problem att motverka genom att använda smarta inramningar i marknadsföringen? Ett italienskt försök visar vägen.
Betydelsen av trafikljusets färger är något vi lär oss redan som barn. Men den starka association vi har till grönt, gult och rött kan användas mer än bara i trafiken – till exempel i menyer för att signalera vilka rätter som är klimatsmarta och inte.